Gymzaal Tegelen

Projecten

Gymzaal Tegelen

Het project is gewonnen uit een architecten selectie. De vraag was een gymzaal te ontwerpen volgens de Venlo principes (C2C) op de locatie van de oude gymzaal. De gymzaal is primair bedoeld voor twee basis scholen die in de nabijheid zijn gelegen en verder voor een aantal sportverenigingen. Als 2.0 Architecten willen wij mensen graag helpen aan een duurzame huisvesting, dus voelde we ons prettig bij de hoge ambitie van de gemeente Venlo. Op de eerste plaats hebben we onderzocht welke onderdelen hergebruikt konden worden uit de oude gymzaal. Dat beperkte zich slechts tot de pui van de kantine. Het oude gebouw was niet ontworpen om materialen te demonteren en hergebruiken.

Het hoekgebouw neemt, ondanks de prominente positie op de locatie, een terughoudende rol aan in de stedenbouwkundige context. Aan de Laaghuissingel past het hoekgebouw met zijn drie en een halve laag op bescheiden wijze in het straatbeeld. Door de acht en een halve laag hoge woontoren niet op de hoek te plaatsen en de plattegrond niet de flauwe hoek van het stratenpatroon te laten volgen ontstaat er een introductie op het park en een zicht op het achtergelegen woonzorgcomplex. Tevens past het hoekgebouw door zijn orthogonale plattegrond in de zaagtand rooilijn van de Rijnbeekstraat. De rationele plattegronden en wintertuinen hebben ruimte gecreëerd voor meer vierkante meters woonkwaliteit.

Dat vormde snel het uitgangspunt voor de nieuwbouw. Met uitzondering van de de fundering en begane grondvloer is het volledige gebouw demontabel. In de basis hebben we getracht C2C-producten te gebruiken, wanneer dat niet kon hebben we duurzame en vooral gezonde materialen gebruikt. Het gebouw is energie neutraal en er is een grijs watersysteem. Bijzonder is dat de volledige binnen constructie van de gevel is opgetrokken uit strobouw en dat er veel aandacht is geweest voor de restwaarde van de gebruikte materialen. De architectuur van het gebouw voegt zich aan de oostzijde naar de historisch bebouwing en aan de noordzijde naar de bebouwing van de nieuwbouwwijk.