DOMI CURAE

DOMI CURAE

Domi Curae

2.0 Architecten

Domi Curae is een uniek bouwconcept voor kleinschalige groepswoningen in de intramurale zorggebaseerd op de jarenlange ervaring in de gezondheidszorg van 2.0 Architecten en de onconventionele bouwmethode van Willems Bouwbedrijf. Een zorggebouw moet draaien om wonen en werken. Wij beseffen dat het uiteindelijk om de mensen draait. Daarom begint het gebouw bij de perceptie en behoeftes van de doelgroepen (somatiek en psychogeriatrie). Door het doordacht ontwerp sluit het gebouw goed aan op de beleving van de bewoner. En zorgen de korte looplijnen en maximaal overzicht voor een vloeiende en efficiënte zorgverlening. De slimme bouwtechniek maakt dat het zorggebouw beter, goedkoper én sneller kan worden gerealiseerd, met maximale exploitatiekansen.

Voor meer informatie zie: domicurae.nl

Onze zorggebouwen zijn:

  • van hoge kwaliteit
  • efficiënt in gebruik
  • flexibel
  • onderhoudsarm
  • optimaal exploitabel
  • toekomstbestendig
  • energiezuinig
  • betaalbaar
  • snel te realiseren

Al meerdere decennia is 2.0 Architecten werkzaam in de zorg. “Met name de afgelopen jaren, na het opheffen van het College Bouw, hebben we de mogelijkheden tot het ontwikkelen van nieuwe concepten met beide handen aangepakt. “Bij het project Park Dekkerswald in de bossen van Groesbeek hebben wij, als een van de partijen, aan de wieg gestaan van het Vlinderconcept. Het passende onderkomen voor dementerende mensen leidt hier tot een reductie van medicijngebruik (30 procent) en een vermindering van het ziekteverzuim van het personeel (3 tot 4 procent).” 2.0 Architecten gaat prat op het concept maar gaat verder omdat het zich ook bedrijfsmatig onderscheidt.
Personeelskosten wegen immers zwaar op een zorgorganisatie. “We staan open voor ideeën en integreren bij de ontwikkeling van nieuwe zorgconcepten onze visie op zorg. “Een gebouw dwingen tot een andere beleving. Denk aan kortere schakels zoals het opheffen van gangen, slaapkamers grenzend aan de woonkamer maar ook de aankleding van een ruimte. Vergeet niet, een dementerende ziet de wereld anders. In kleine ruimten voelen mensen met dementie zich veiliger. Waar we ook veel van leren? Mensen op de werkvloer en uiteraard van nauwe betrokkenheid bij projecten.” Het Vlinderconcept werd voor het eerst uitgevoerd in Park Dekkerswald. Het Zorgplein Land van Horne in Weert, waaraan zorgcentrum Martinus, het Huntingtoncentrum, Behandelcentrum en Geriatrisch Revalidatiecentrum liggen, is eveneens een representant van de aanpak van 2.0 Architecten.

Het is een voorbeeld van nieuwbouw waarin een keur aan disciplines, van wonen tot behandelen, hun weg vinden naar de patiënten. Belangrijk daarbij is dat facilitair, zoals bevoorrading en afvalstromen, verloopt via speciale routes in het gebouw. Niet zorggerelateerde bewegingen gaan via de (parkeer)kelder de lift in naar de bouwlagen en blijven uit het zicht van de bewoners. “Geen enkel moment op de dag is er op de afdelingen onrust of zijn er prikkels door de aanwezigheid van externen. Zie het als een residentiële woonfaciliteit.” ‘Het beste resultaat’ voor de gebruiker schuilt ook in het in eigen huis ontwikkelde zorgconcept Domi Curae.
In die groepsvoorziening verlegt het team van 2.0 Architecten grenzen, samen met aannemer Willems Bouwbedrijf in Venlo. “Bedacht en uitgeëngineerd.” Fijn wonen en een passende beleving in Domi Curae samen met een gunstige exploitatie en aanzienlijk lagere bouwkosten. 2,5 maanden definitiefase, 3,5 maanden bouwvoorbereiding en 6,5 maanden realisatie. Binnen een jaar kunnen opdrachtgevers maar vooral de bewoners genieten van een doordacht en hoogwaardig onderkomen.” De bouw is gebaseerd op het utiliteitsbouw principe. Staal- en montage-bouw met zonnepanelen en gasloos. “We gaan dat nu in de markt zetten in verschillende gedaanten, van klassiek tot een modern uiterlijk met veel hout.” Kortere looplijnen vertalen zich in minder belasting van het personeel maar ook in een nachtdienst door een zorgmedewerker. “Reken maar uit, wat daarmee wordt bespaard. Zowel de exploitatie als het welzijn van de bewoners spint garen bij het DomiCurae-concept.”


“Kortere looplijnen vertalen zich in minder belasting van het personeel”