Woningen ''oppe brik'' reuver

Voor het project Oppe Brik heeft de gemeente Beesel een tender uitgeschreven welke 2.0 Architecten in samenwerking met Zjaks Design en Aannemersbedrijf Jongen Venlo heeft gewonnen. Het project is centraal gelegen en is gesitueerd tussen de straten Greswarenstraat, Keulseweg en Mariastraat in Reuver. Voor het complete project is een beeldkwaliteitsplan geschreven verdeeld over 6 deelgebieden. De 40 koopwoningen zijn gelegen in de twee deelgebieden, Aan het park en Aan de Offenbeeksestraten.

Het deelgebied Aan het park wordt gevormd door een zestal twee-onder-één kap woningen, twee halfvrijstaande woningen en aangevuld met vrijstaande woningen, die het merendeel vormen van het gebied. Het deelgebied ligt aan de binnenzijde van het plan waar voorheen de fabrieken van Greswaren stonden. Een deel van de Greswarefabrieken blijft in de toekomst behouden en krijgt een nieuwe functie. De voormalige fabriek heeft ons, naast het beeldkwaliteits- plan, geïnspireerd bij de ontwikkeling van een visie voor de woningen gelegen in dit deelgebied. Een aantal beeldkenmerken van het nieuwe plan vinden haar oorsprong in karakteristieken van de oude Greswarenfabriek. Dit heeft geleid tot een stoer en robuust straatbeeld, helemaal van nu. Een gebied met een eigen karakter dat, ondanks haar frisheid, één geheel zal vormen met het te behouden deel van de Greswarenfabriek. Het vormt de subtiele verwijzing naar de geschiedenis en identiteit van dit stukje Beesel. Daarmee is dit ontwerp dus een plaatseigen ontwerp, dat alleen in dit stukje Beesel op zijn plek is.

In het deelgebied Aan de Offenbeekse straten zijn voornamelijk twee-onder-één kap woningen geplaatst met een drietal halfvrijstaande woningen. De bestaande straten in dit deelgebied zijn in de loop der tijd gegroeid. Dit is duidelijk zichtbaar in de grote diversiteit van de bebouwing; er is sprake van meerdere dakvormen, een uitgebreid palet aan kleuren, een verspringende rooilijn en afwisseling in de hoogte van de verschillende woningen. Wanneer we kijken naar de hoogte van de woningen dan zien we dat uit een verder verleden de anderhalve laag plus kap meer gebruikelijk is, terwijl de hoogte uit een recenter verleden voornamelijk twee lagen plus kap is. De natuurlijke variatie die de tijd hier heeft voortgebracht is aanleiding geweest voor de visie omtrent de nieuwe woningen in dit deelgebied. Zonder ons te verlagen tot historiserende elementen hebben de woningen een eigentijdse uitstraling gekregen met een sculpturale knipoog naar de aanwezige bebouwing. Over het intieme en dorpse karakter is hier gewaakt en blijft binnen dit deelgebied behouden.

Aanvullende informatie

  • Projectadres: Aan het Park te Reuver
  • BVO: -
  • Bouwkosten: -
  • Ontwerp: 2015
  • Oplevering: 2015 (gedeeltelijk)
  • Opdrachtgever: Gemeente Beesel
  • Gebruiker: Particulier
  • Projectarchitect: Eric Schellevis, samenwerking met Jacqueline Peters
  • Medewerkers: Raiko Bloemers, Luc van Doorn
  • Adviseurs: -
  • Aannemer: Bouwbedrijven Jongen / VolkerWessels
  • Interieurbouw: -
  • Fotograaf: 2.0 Architecten
  • filter-chronologisch: 2015-2017
  • filter-grootte: kleiner dan 1000m2
  • filter-status: uitvoering
  • Projectnummer: 1514