Onder de Wieën Blerick

De Zorggroep heeft het voormalige verzorgingstehuis Onder de Wieën in 2012 gesloopt om ruimte te maken voor kleinschalig wonen voor bewoners met een psychogeriatrische zorgvraag. 

Onder de Wieën is oorspronkelijk ontworpen volgens de visie "Gewoon Wonen" waarin we uitgaan van een archetype huis: Een gebouw met een raam en een deur, en een schoorsteen. Het project kenmerkt zich door een zeer vernieuwende plattegrond waarbij gezocht is naar een optimale beleving van de dagelijkse rituelen voor de bewoners en waarbij er overzicht is voor de zorgverleners. Het interieur, dat door Van Bakel is vormgegeven, verschilt per ruimte: Er worden thema's aan gekoppeld, zoals Muziek, Huisvlijt, of Verhalen. In de woningen zijn daardoor voor de bewoners ruimtes van verschillende prikkel-niveaus gecreëerd. Er is gebruik gemaakt van het natuurlijk hoogteverschil in het landschap door de toepassing van twee bouwlagen die beide rechtstreeks toegankelijk zijn vanaf het straatniveau. Alle groepswoningen hebben een eigen voordeur. Elke bewoner heeft een eigen slaapkamer en zitkamer, terwijl de overige ruimtes zoals de keuken gedeeld worden. Er wonen acht mensen in één groepswoning en er zijn totaal 6 groepswoningen gerealiseerd.

Aanvullende informatie

  • Projectadres: Ruysstraat te Blerick
  • BVO: 2.823 m²
  • Bouwkosten: € 3.000.000
  • Ontwerp: 2012
  • Oplevering: 2015
  • Opdrachtgever: De Zorggroep
  • Gebruiker: De Zorggroep
  • Projectarchitect: Eric Schellevis, Piet Laumans
  • Medewerkers: Ves Verhaegh, Luc van Doorn
  • Adviseurs: Buro cb2, Dieter Engineering, Vissers & Vissers, Thijs Hermans infra Design
  • Aannemer: Bouwbedrijven Jongen / VolkerWessels
  • Interieurbouw: -
  • Fotograaf: Dick Holthuis Photography
  • filter-chronologisch: 2015-2017
  • filter-grootte: 1000m2 tot 5000m2
  • filter-status: gerealiseerd
  • Projectnummer: 1236