Manufactuur blerick

Manufactuur is een herbestemming van één van de fabriekshallen van Leolux. Door een efficiëntieslag in het productieproces van Leolux kwam een gedeelte van de hallen leeg te staan. Op initiatief van drie partijen (Leolux, HME Import Agency en 2.0 Architecten) is er een nieuwe invulling ontstaan. De bestaande ruimte is omgebouwd naar een open en transparante werkplek voor "Design and Craftsmanship".

De bestaande bakstenen gevel met industriële poorten is vervangen door glas, zodat de ruimtes van daglicht zijn voorzien. Om het directe zonlicht buiten de werkplekken te houden zijn er vaste verticale aluminium lamellen voor het glas geplaatst. Deze hangen als een gordijn onder de bestaande karakteristieke betonnen dakrand. Door de lamellen een kwartslag te torderen krijgt de gevel een dynamisch beeld ondanks de ruim 250 identieke elementen. De gevel gaat een interactie aan met haar passanten en onthult als het ware langzaam haar bewoners.

Bewegend langs het gebouw verandert de gevel van gesloten naar transparant, naar een gevel met geeltinten (achterzijde van de lamellen). De entree is gemarkeerd door een geel omkaderd portaal van 4,5m hoog wat zich door de lamellengevel heen ponst. Dit kader introduceert de interne ontsluiting van het gebouw. Een ruimte van 7 meter breed die diep in het bestaande gebouw dringt. Een gedeformeerde en veelvormig ruimtesculptuur dat balanceert tussen een ruimte die zich ongemakkelijk voegt in het bestaande gebouw en een comfortabele ruimte in maat, schaal en materialisering. Deze gang kan gebruikt worden voor het geven van een lezing, het houden van een tentoonstelling en voor de dagelijkse lunch.

In het gebouw wordt een aantal keer verwezen naar de oorsprong van de meubelfabriek Leolux. Het geel van de lamellen en de entree komt letterlijk uit het logo van Leolux. De multifunctionele gang is afgewerkt met eikenfineer, wat een verwijzing is naar de machinale houtverwerking. Het leer en de stoffen die zijn gebruikt voor de beklede kaders van de ramen tussen de multifunctionele gang en de kantoorruimtes komen letterlijk uit de collectie van Leolux.

Tot slot is duurzaamheid, of specifiek Cradle to Cradle, een doorslaggevende factor geweest in het ontwerp. Als uitgangspunt voor het project gold een BREEAM-score Very Good. People, Planet, Profit staan hierin centraal. Voor de gebruikers is een zo comfortabel mogelijk gebouw gerealiseerd. Er is een goed klimaat, veel daglicht en overal is er uitzicht op groen. De planeet wordt zoveel als mogelijk ontzien. Naast het isoleren van het gebouw wordt de verwarming en koeling van het gebouw duurzaam opgewekt met warmte en koude opslag in de bodem. Van de toegepaste materialen zijn er 6 voorzien van een C2C-certificaat. De overige producten zijn zoveel als mogelijk in de geest van "Cradle to Cradle" toegepast.

Aanvullende informatie

  • Projectadres: Kazernestraat 17-19 te Venlo-Blerick
  • BVO: 3.500 m²
  • Bouwkosten: € 2.100.000,- excl. btw
  • Ontwerp: 2010
  • Oplevering: 2012
  • Opdrachtgever: Leolux
  • Gebruiker: Leolux, Innovation Hub, 2.0 Architecten
  • Projectarchitect: Eric Schellevis
  • Medewerkers: Raiko Bloemers, Rob van Vugt, Ron Haagmans, Frank van Thoor
  • Adviseurs: Volantis
  • Aannemer: Bouwbedrijven Jongen / VolkerWessels
  • Interieurbouw: Interior By
  • Fotograaf: Dick Holthuis Photography
  • filter-chronologisch: 2012-2014
  • filter-grootte: 1000m2 tot 5000m2
  • filter-status: gerealiseerd
  • Projectnummer: 1006