hoekgebouw Park Rijnbeek venlo

In opdracht van de woningstichting Woonwenz heeft 2.0 Architecten in een bestaande wijk op de locatie van een aantal gesloopte scholen een ontwerp gemaakt voor 41 appartementen en een parkeergarage in een hoekgebouw. Voor dit ontwerp is kwaliteit in alle opzichten het kernwoord. Op de locatie van 2,5 hectare is een nieuwe parkachtige setting gecreëerd. De wens om hierop 125 woningen te realiseren leidt tot een hoge dichtheid. Om de woonkwaliteit te garanderen zijn er, als op een campus, compacte volumes op een groen tafellaken geplaatst. De eerste fase van het complex bestaat uit hoogbouw met een woon-zorgcomplex (andere architect) en een appartementengebouw. In de tweede fase zijn er 22 grondgebonden woningen gerealiseerd.

Het hoekgebouw neemt, ondanks de prominente positie op de locatie, een terughoudende rol aan in de stedenbouwkundige context. Aan de Laaghuissingel past het hoekgebouw met zijn drie en een halve laag op bescheiden wijze in het straatbeeld. Door de acht en een halve laag hoge woontoren niet op de hoek te plaatsen en de plattegrond niet de flauwe hoek van het stratenpatroon te laten volgen ontstaat er een introductie op het park en een zicht op het achtergelegen woonzorgcomplex. Tevens past het hoekgebouw door zijn orthogonale plattegrond in de zaagtand rooilijn van de Rijnbeekstraat. De rationele plattegronden en wintertuinen hebben ruimte gecreëerd voor meer vierkante meters woonkwaliteit.

Aanvullende informatie

  • Projectadres: Rijnbeekstraat te Venlo
  • BVO: 11.500 m²
  • Bouwkosten: €11.000.000,- excl. btw
  • Ontwerp: 2008
  • Oplevering: 2011
  • Opdrachtgever: Woonwenz
  • Gebruiker: Woonwenz
  • Projectarchitect: Eric Schellevis
  • Medewerkers: Raiko Bloemers, Johan Gijsbers, Ron Haagmans
  • Adviseurs: WSM engineering, K+ Adviesgroep
  • Aannemer: Bouwbedrijven Jongen / VolkerWessels
  • Interieurbouw: -
  • Fotograaf: Dick Holthuis Photography
  • filter-chronologisch: 2009-2011
  • filter-grootte: groter dan 5000m2
  • filter-status: gerealiseerd
  • Projectnummer: 0808