Gelreplein VENLO

Als uitgangspunt voor het plein is een cirkelboog gekozen. Om de convexe vorm een referentie en schaalelement te geven, is het snijpunt van de as van de Heilige Hart Kerk en het middelpunt van de cirkel het knooppunt van het plein. De vormgeving is zo gekozen dat de bezonning, het uitzicht en de lichttoetreding geoptimaliseerd worden. Het gesloten bouwblok wint het in dit perifere gebied van de gefragmenteerde grote maat. Aan de Veldenseweg is de pleinvorm versterkt door de bebouwing terug te plaatsen in de historische rooilijn. Het bouwblok vormt tevens de inleiding, poort, tot het plein. De hoogte van 5 bouwlagen is zodanig gekozen dat de kerk het markante verticale middelpunt van het plein wordt en een spanning vormt met het horizontaal gelede woonblok. De functies van het gebouw zijn duidelijk herkenbaar in de verschillende verdiepings-hoogten. Aan de zuidzijde wordt het gebouw abrupt afgebroken. De basisstructuur van het gebouw, de gewapende betonnen schijven, zijn hier dan ook als beëindiging gebruikt. Door in- en uitsnijdingen in het gebouw te maken wordt het bouwblok meer "sculpturaal" vormgegeven en voorkom je al te grote massiviteit. Het bouwblok aan de oostzijde zoekt in materiaal en kleur een aansluiting aan de Veldenseweg. Rood genuanceerde baksteen en blanke houten kozijnen voegen zich in het straatbeeld. De gekromde gevel is van zink en de kozijnen zijn van aluminium.

Aanvullende informatie

  • Projectadres: Gelreplein te Venlo
  • BVO: 7.800 m²
  • Bouwkosten: € 10.000.000,- excl. btw
  • Ontwerp: 1997
  • Oplevering: 2001
  • Opdrachtgever: Woonwenz
  • Gebruiker: Woonwenz
  • Projectarchitect: Ton Kleinjans
  • Medewerkers: Jeroen Boumans, Ves Verhaegh
  • Adviseurs: Coman Raadgevend ingenieurs
  • Aannemer: Bouwbedrijven Jongen / VolkerWessels
  • Interieurbouw: -
  • Fotograaf: Zebra
  • filter-chronologisch: tm 2002
  • filter-grootte: groter dan 5000m2
  • filter-status: gerealiseerd
  • Projectnummer: 9651