De waaier Venlo

Op het hoofdterrein van de Mutsaersstichting in Venlo 2.0 Architecten deze residentiële voorziening voor jeugdzorg gerealiseerd. Dit gebouw vervangt de oude woongroepen op het terrein. Het gebouw is gesitueerd in een bosachtige omgeving, grenzend aan de bestaande gesloten afdeling en het mausoleum waarin het graf van Mgr. W.P.A.M. Mutsaers, bisschop van Den Bosch, is opgenomen. Het programma bestaat uit acht woongroepen voor elk acht bewoners, gekoppeld via een kern-volume voor de ondersteunende functies. De lay-out van het gebouw is sterk bepaald door het beschikbare bouwkavel, de wens om alle woongroepen met het centrale hart te verbinden en de eis van direct daglicht in alle gebruiksruimtes. In een tweede fase zou een mogelijke vervangende nieuwbouw voor de gesloten afdeling aan het centrale deel kunnen worden gekoppeld. Het programma van de woongroepen is in twee bouwlagen opgedeeld waardoor elke groep aansluit op het maaiveld. De slaapfuncties zijn op de verdieping gelegen. De begane grond heeft een open uitstraling terwijl de verdieping een meer gesloten karakter heeft. Omwille van een normaal woonkarakter hebben alle woongroepen een eigen voordeur, zijn er herkenbare gevelopeningen en zijn er logische gevelmaterialen gebruikt. Het kern-volume kenmerkt zich door een sterk afwijkende gevelmaterialisatie uit prefab betonnen panelen voorzien van een figuratief reliëfpatroon.

Aanvullende informatie

  • Projectadres: Postweg 88 te Venlo
  • BVO: 3.760 m²
  • Bouwkosten: € 5.040.000,- excl. btw
  • Ontwerp: 2010
  • Oplevering: 2012
  • Opdrachtgever: Mutsaersstichting
  • Gebruiker: Mutsaersstichting
  • Projectarchitect: Edwin van der Wulp
  • Medewerkers: Jeroen Boumans, Frank van Thoor
  • Adviseurs: Volantis
  • Aannemer: Heijmans Utiliteitsbouw
  • Interieurbouw: -
  • Fotograaf: Dick Holthuis Photography
  • filter-chronologisch: 2012-2014
  • filter-grootte: 1000m2 tot 5000m2
  • filter-status: gerealiseerd
  • Projectnummer: 1011