Urbanushof venlo

De Urbanushof in Venlo is een klein bedevaartsoord in het noorden van Venlo, bestaande uit de kapel van Genooi, de monumentale boerderij en de bijbehorende schuur. De schuur is gerestaureerd en verbouwd tot dagbestedingsruimte in de vorm van een koffieschenkerij en atelierruimte voor mensen met een verstandelijke handicap. Om deze functies mogelijk te maken zijn extra daglichtvoorzieningen in de gevel aangebracht naast de bestaande openingen. Deze ingrepen zijn op een afwijkende en moderne wijze vormgegeven en zichtbaar gemaakt. Ter plekke van de twee bestaande schuurpoorten aan de kopse zijdes van het gebouw zijn twee cortenstalen kaders tegen de gevel geplaatst waarin grote aluminium puien zijn opgenomen. De kaders zijn nadrukkelijk als toegevoegde elementen vormgegeven. De ruime schuurruimte is functioneel opgedeeld door het plaatsen van een nieuw volume. In dit facilitaire blok zijn de kleedruimtes, de keuken, de toiletten en een kantoorruimte opgenomen. Binnen is het rurale karakter van de schuur in tact gehouden. De houten spanten zijn zichtbaar gehouden en de binnenzijde van de gevels zijn na de sloop van het oude interieur niet meer afgewerkt waardoor het authentieke karakter van de schuur bewaard is gebleven. In samenwerking met studenten van de kunstacademie is het interieur en de verlichting verder vormgegeven.

Aanvullende informatie

  • Projectadres: Hogeweg 28 te Venlo
  • BVO: 290 m²
  • Bouwkosten: € 252.000,- excl. btw
  • Ontwerp: 2004
  • Oplevering: 2006
  • Opdrachtgever: Kerkbestuur St. Martinus Venlo
  • Gebruiker: Dichterbij
  • Projectarchitect: Edwin van der Wulp
  • Medewerkers: Ves Verhaegh, Rob vd Broek
  • Adviseurs: Installatiebedrijf Fraku, Energa-Elektra
  • Aannemer: Janssen Bouwgroep
  • Interieurbouw: -
  • Fotograaf: Zebra
  • filter-chronologisch: 2006-2008
  • filter-grootte: kleiner dan 1000m2
  • filter-status: gerealiseerd
  • Projectnummer: 0428