Sociale Werkplaats Nijmegen

In de zomer van 2005 ging de bestaande werkplaats van de stichting Arcuris op het terrein van de Hulsen in Nijmegen in vlammen op. In analogie met een Phoenix is een nieuwe werkplaats gerealiseerd, als een achtergrond herrijzend achter het nieuwe regiokantoor van De Grift aan de Tarweweg. De schuin oplopende gebouwvorm volgt de programmatische opbouw. Aan de noordwestzijde zijn in één bouwlaag de ondersteunende ruimtes als kantoren, sanitair, bergingen en kleine werkruimtes ondergebracht. De opvallend gebogen vorm van de kantinepuien begeleidt de bezoekers naar de verdiept gelegen entree. In de middentravee zijn op de begane grond de werkplaatsen gelegen met daarboven een verdieping met opslagruimtes. In de derde travee bevindt zich het 10 meter hoge magazijn. De gevels en het dak zijn als een huid in een eenduidig materiaal uitgevoerd. De gevelbekleding zoekt daarbij aansluiting bij de omliggende bebouwing. De openingen, uit grote glasvlakken, snijden scherp in de huid. Het gebouw is geplaatst op een lage doorlopende plint van prefab beton. In het dak is een daglicht voorziening opgenomen in de vorm van een opstaande rugvin. Het ingetogen kleur- en materiaalgebruik van de nieuwe werkplaats zorgt voor een natuurlijke coulisse waarin de buitenruimtes en het nieuwe regiokantoor een vanzelfsprekende rol spelen.

Aanvullende informatie

  • Projectadres: Tarweweg 16 te Nijmegen
  • BVO: 3.025 m²
  • Bouwkosten: € 2.200.000,- excl. btw
  • Ontwerp: 2005
  • Oplevering: 2007
  • Opdrachtgever: Stichting Arcuris (IrisZorg)
  • Gebruiker: IrisZorg
  • Projectarchitect: Edwin van der Wulp
  • Medewerkers: Eric Vandenbrock, Ves Verhaegh
  • Adviseurs: Constructiebureau C.A.M. Vermeij, Kwakkernaat, DKC
  • Aannemer: v/d Water Aannemersbedrijf
  • Interieurbouw: -
  • Fotograaf: Zebra
  • filter-chronologisch: 2006-2008
  • filter-grootte: 1000m2 tot 5000m2
  • filter-status: gerealiseerd
  • Projectnummer: 0529