Productiekeuken Apeldoorn

De centrale productiekeuken is een centrumvoorziening (industriële keuken) voor 9 zorginstellingen. Gezien de industriële functie van de keuken is het geprojecteerd op een industrieterrein. Het programma van eisen en de Arbo-eisen verlangen dat er overal daglicht in de ruimtes valt, gelet op het multifunctionele gebruik van de ruimtes. Ook de HACCP-eisen zijn een zeer complicerende factor (schone en vuile zones) voor het ontwerp van deze keuken. Een bijkomend technisch probleem zijn de grote temperatuur-verschillen van -20° C (vriescellen) tot +30° C (voedselbereiding) in de verschillende ruimtes. Daarom is, ook om logistieke redenen, gekozen voor naar het centrum toe gekeerde functies. Door de gangen aan de buitenzijde te projecteren wordt een optimale flexibiliteit en toegankelijkheid bereikt. Om de circulatie ruimte, het uitzicht in de werkruimtes en de gangen te optimaliseren is de buitenzijde geheel van glas gemaakt. Voor een maximale flexibiliteit voor (toekomstig) gebruik is het gebouw kolomvrij. De vrije flexibele ruimte is 1200 m². Flexibiliteit in indeling wordt bereikt door de prefab wandconstructies. Om een optimale technische flexibiliteit te realiseren is er voor gekozen om de techniek deels onder te brengen in het souterrain en deels in de dakconstructie. Een en ander heeft geleid tot een ontwerp met een netto/bruto-verhouding van 1:1,2. Het project is in 2005 genomineerd voor de architectuurprijs van Apeldoorn.

Aanvullende informatie

  • Projectadres: Schorpioenstraat te Apeldoorn
  • BVO: 1.840 m²
  • Bouwkosten: € 6.800.000,- excl. btw
  • Ontwerp: 2001
  • Oplevering: 2004
  • Opdrachtgever: Stichting Disgenoten, Woningstichting de Goede Woning
  • Gebruiker: Stichting Disgenoten, Woningstichting de Goede Woning
  • Projectarchitect: Ton Kleinjans
  • Medewerkers: Ves Verhaegh, Johan Gijsbers
  • Adviseurs: Sodexo Health en Care Services, Nelissen Ingenieursbrueau, Van Zwanenburg
  • Aannemer: Koopmans Bouw bv.
  • Interieurbouw: -
  • Fotograaf: 2.0 Architecten
  • filter-chronologisch: 2003-2005
  • filter-grootte: 1000m2 tot 5000m2
  • filter-status: gerealiseerd
  • Projectnummer: 0151