Milieustation Venlo

Op de locatie van het voormalige milieustation is een vervangende nieuwbouw gerealiseerd. Het nieuwe gebouw heeft in zijn verschijningsvorm twee thema's meegekregen. In de eerste plaats manifesteert het gebouw zich letterlijk als een station. De aankomst (ingang) en vertrek (uitgang) zijn aan weerszijde van het centrale volume gesitueerd onder een overkapping suggererende constructie. Op deze constructie is een tekst (milieustation) geplaatst zoals dat vaker voorkomt bij een tankstation. Onder de uiterste hoeken van de constructie en omkleed met gerecyclede kunststof lamellen is het parkeren voor het personeel en de uitgifte voor chemisch afval gesitueerd. Door de stalen constructie en de lamellen op de hoeken krijgt het relatief kleine programma een redelijke stedenbouwkundige maat naar de straat. Het tweede thema van expressie richt zich op recyclen en het fenomeen 'cradle-to-cradle' waarmee de gemeente Venlo zich identificeert. In dit thema schuilt echter een 'contradictio in terminus'. Aan gerecyclede materialen, zoals bijvoorbeeld beton met puingranulaat, kan men in de regel niet zien dat ze gerecycled zijn. In de betonnen gevels van het centrale kantoorvolume zijn daarom grote sparingen in de vorm van het recycle-logo opgenomen, waar in de toekomst kunstwerken van gerecyclede materialen geplaatst zullen worden.

Aanvullende informatie

  • Projectadres: James Cookweg te Venlo
  • BVO: 185 m²
  • Bouwkosten: € 180.000,- excl. btw
  • Ontwerp: 2007
  • Oplevering: 2008
  • Opdrachtgever: Gemeente Venlo
  • Gebruiker: Van Gansewinkel
  • Projectarchitect: Eric Schellevis
  • Medewerkers: Ves Verhaegh, Ron Haagmans
  • Adviseurs: vander Weide - van Bragt
  • Aannemer: Willems bouwbedrijf
  • Interieurbouw: -
  • Fotograaf: Dick Holthuis Photography
  • filter-chronologisch: 2006-2008
  • filter-grootte: kleiner dan 1000m2
  • filter-status: gerealiseerd
  • Projectnummer: 0708